Bamboe

Natuurlijk kan het Bamboe niet ontbreken in ons assortiment. Ook hier kunnen we van zeggen, dat we er vanaf het begin bij geweest zijn. Veel vloeren zijn er al door ons geleverd en geplaatst. Mede door zijn strakke uiterlijk, zijn deze vloeren uitermate geschikt voor een combinatie in een modern interieur. Moso Bamboe is voor ons vanaf den beginne een betrouwbare partner gebleken. De samenwerking met deze leverancier is dan ook een waarborg voor ons voor wat betreft de kwaliteit. Ook op vloerverwarming is deze goed te plaatsen. Mits de juiste materialen worden toegepast. Omdat Bamboe vloeren toch voor velen nog een redelijk onbekend begrip is, hebben we voor u hieronder globaal enkele vragen en antwoorden weer gegeven.

Is bamboeparket net zo duurzaam als andere parketsoorten?
De hardheid van bamboe is zeer hoog (iets hoger dan van Amerikaans Eiken) waardoor het parket zeer lang meegaat. Het MOSO bamboeparket heeft een dikke toplaag, zodat de vloer in de loop der jaren nog verschillende malen geschuurd kan worden.

Is bamboe milieuvriendelijk? Er worden toch bossen gekapt?
Juist de kap is het belangrijkste milieuargument en dat maakt bamboe zo uniek. Elk jaar maakt de bamboe moederplant meerdere nieuwe stammen aan die in enkele maanden tot volwassen hoogte uitgroeien. Elke stam heeft 5 jaar de tijd nodig om voldoende uit te harden. In een volwassen bamboeplantage kunnen elk jaar de 5 jaar oude stammen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos achteruitgaat.

Wordt de panda door de kap bedreigd?
De pandaberen (de reuzenpanda en de kleine panda) leven in het middengebergte van centraal China waar de lage bamboesoorten het hoofdvoedsel vormen. De panda leeft vooral van de kleinere bamboesoorten, ver verwijderd van het MOSO-bamboegebied. Geen gevaar dus voor de panda!

Wat betekent Moso?
De bamboesoort Phyllostachys pubescens wordt in het Chinees MOSO genoemd. Door haar fijne structuur is deze bamboesoort uitermate geschikt voor decoratieve toepassingen, zoals vloeren en meubels.

Hoe snel groeit een bamboeplant?
Bamboe is de snelst groeiende plant op aarde. De MOSO bamboesoort heeft 5 jaar de tijd nodig om tot volwassen hoogte te groeien en voldoende uit te harden om geschikt te zijn voor verwerking. Binnen enkele maanden zijn nieuwe scheuten echter al gegroeid tot een hoogte van 12 tot 15 meter !

Waar groeit bamboe?
Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten. De MOSO bamboesoort komt voor in grote delen van oostelijk China.

Zijn de bamboeknopen zichtbaar in het eindproduct?
Bamboe karakteriseert zich door ringvormige verdikkingen op de stam. Eenmaal verwerkt tot parket, plaat, fineer of tapijt/tegel, zijn deze delen zichtbaar als donkere “knopen”. Indien de bamboestrips horizontaal worden verwerkt, zijn deze bamboeknopen duidelijk zichtbaar. Bij zijwaartse plaatsing van de strips zijn de knopen minder duidelijk en overheerst het lijnenpatroon.

Wat zijn de toepassinggebieden van bamboe?
Het gebruik van bamboe in de Aziatische landen is zeer uiteenlopend. In China worden er sinds mensenheugenis talloze ambachtelijke producten van gemaakt; van keukengerei tot muziekinstrumenten, van bouwsteigers tot complete gebouwen. De laatste decennia wordt bamboe ook industrieel toegepast (o.a. bamboematten, parket en plaatmateriaal). De meest recente industriële toepassing is de ontwikkeling van bamboefineer. Dit maakt bamboe inzetbaar voor de meubelindustrie en interieurbouw.

Hoe dient bamboe te worden afgewerkt?
In principe kunnen alle gangbare afwerkingsproducten (voor andere houtsoorten) worden gebruikt op bamboe. De keuze van afwerking (lak, olie, etc.) wordt vooral bepaald door de eisen die men stelt aan slijtvastheid, glansgraad, kleur en onderhoud.

Hoe wordt een plat bamboeproduct gemaakt van een holle stam?
Uit de ronde, holle, geschilde stam worden strips gezaagd, welke worden samengeperst (t.b.v. parket/plaatmateriaal/fineer) of worden verbonden door middel van weefdraad/tape (t.b.v. de tapijt/tegels).

In welke kleuren is het bamboemateriaal leverbaar?
De natuurlijke kleur van bamboe is wit/geel (“naturel”). Door middel van een kook-stoombehandeling (zie Product - Fabricage) krijgt het een bruinachtige kleur (“caramel”). Daarna kan het bamboe nog worden gebeitst, waardoor in principe elke kleur te creëren is.

Uw naam *
e-mailadres *
Uw vraag: *